Снимка Phys.orgМеждународeн екип учени от Италия и САЩ уточниха местоположението на

...
Снимка Phys.orgМеждународeн екип учени от Италия и САЩ уточниха местоположението на
Коментари Харесай

Лавата под супервулкана на Флегрейските поля край Неапол е близко до повърхността

Снимка Phys.org

Международeн екип учени от Италия и Съединени американски щати прецизираха местоположението на огнището от магма по Флегрейските поля в южна Италия. По данни на сеизмолозите разтопените скални породи се намират под пристанищния град Поцуоли и основават налягане, което може да ускори вулканично изригване до пагубни размери, написа Phys.org.

През 80-те години в региона на Флегрейските поля имаше серия слаби трусове поради това, че магма бе попаднала в калдерата на супервулкана. Калдерата е вуланично образувание, което се получава при срутва на кратера във вътрешността в самия него.

Сега учените дефинираха, че течната сплав се е вдигнала до 1-2 километра под земната повърхнина, срещайки по пътя си скални формирания. Изригване не се случва, само че разтопените породи провокират дисторция на литосферната плоча и повишаване на налягането, което провокира подземни земетресения.

Сега огнището от магма се намира под Поцуоли и евентуално под Неапол, а и се популяризира към морето. Учените не могат да кажат кога ще има изригване, само че акцентират, че супервулканът става все по-опасен, добави historynakratko.blogspot.bg.

Има въпреки всичко възможност магмата да избие някъде по морското дъно и злополуката да не се случи.

Суперизригване на Флегрейските поля е имало преди към 40 000 години и евентуално е провокирало вулканична зима. Пепелта е покривала територия от над 1,1 милиона квадратни километра.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР